Dziś coś zupełnie łatwego, a oryginalnego.
Przejeżdżał Pan wielkim 'Autem Warzywniakiem' i trochę towaru ze mną zostało. Prawie pachnąca marchewka i malutkie szalotki. Zaczął się sezon krzyczących Panów i charakterystycznie grających lodów..Nie mogę się doczekać pełnego świeżości targu. Choć już upolowałam stragan z moimi ulubionymi różowymi ziemniakami ;)
Teraz jednak zapraszam na białą rybę z białymi warzywami i szafranem :)
na 3 średnie porcje
700g białej ryby
300g pietruszki
4 średnie szalotki
1 mały por
100g selera
2/5 łyżeczki szafranu
1/5 łyżeczki curry
70ml śmietany 18%
sól, pieprz
4 łyżki oleju słonecznikowego
Warzywa obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa.
Całość dusić do zmięknięcia pietruszki.
W tym czasie pokroić rybę w dużą kostkę i w osobnej misce obtoczyć w przyprawach.
Gdy warzywa będą miękkie dodać śmietanę i po chwili rybę.
Całość dusić na małym ogniu przez ok 7 min.
Podawać na ciepło. Najlepiej z ryżem.
Smacznego!
Pozdrawiam!
Praline
Uwielbiam szafran, uwielbiam ryby. To danie jest dla mnie idealne. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się jeszcze bardziej wykwintnie, niż trufle czekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńObiad idealny. I nie biały, ale złocisty!
OdpowiedzUsuń