czwartek, 31 marca 2011

Szafranowa ryba.


Dziś coś zupełnie łatwego, a oryginalnego. 
Przejeżdżał Pan wielkim 'Autem Warzywniakiem'  i trochę towaru ze mną zostało. Prawie pachnąca marchewka i malutkie szalotki. Zaczął się sezon krzyczących Panów i charakterystycznie grających lodów..
Nie mogę się doczekać pełnego świeżości targu. Choć już upolowałam stragan z moimi ulubionymi różowymi ziemniakami ;)

Teraz jednak zapraszam na białą rybę z białymi warzywami i szafranem :)
na 3 średnie porcje

700g białej ryby 
300g pietruszki
4 średnie szalotki
1 mały por
100g selera
 2/5 łyżeczki szafranu
1/5 łyżeczki curry
70ml śmietany 18%
sól, pieprz
4 łyżki oleju słonecznikowego

Warzywa obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa.
Całość dusić do zmięknięcia pietruszki.
W tym czasie pokroić rybę w dużą kostkę i w osobnej misce obtoczyć w przyprawach.
Gdy warzywa będą miękkie dodać śmietanę i  po chwili rybę.
Całość dusić na małym ogniu przez ok 7 min.
Podawać na ciepło. Najlepiej z ryżem.



Smacznego!

Pozdrawiam!
Praline

3 komentarze:

  1. Uwielbiam szafran, uwielbiam ryby. To danie jest dla mnie idealne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się jeszcze bardziej wykwintnie, niż trufle czekoladowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad idealny. I nie biały, ale złocisty!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)