sobota, 29 września 2012

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy.

Nadszedł czas, gdy coraz bardziej chce się czegoś gorącego i sycącego.
Dziś bez zbędnej paplaniny, przepis!

Mogę tylko powiedzieć, jest pyszna :)

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 - 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 400g ciecierzycy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześnie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Następnie gotujemy, również wedle instrukcji (1,5 godziny na małym ogniu)
 
Czosnek siekamy, lekko podsmażamy w rondelku na odrobinie oliwy.
Dodajemy rozmaryn, pomidory i oliwę. 
Gotujemy przez 10-15 minut.
Dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.
Zupę gotujemy 5 minut. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 
Najlepiej jest wszystko na końcu zmiksować :)
Smacznego!

Pozdrawiam!
Praline

8 komentarzy:

  1. u mnie w domu nigdy nie jedłam ciecierzycy , ale taka zupka ,która by mnie rozgrzała w ponury dzień z chęcią by się przydała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pralinko, to jest pyszne gęste, sucące zupisko, nie zupa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie rozgrzewające zupki, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ten przepis nie jest inspirowany przepisem z Kwestii smaku? Różnicę widzę tylko w braku makaronu i miksowani całości, a nie połowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis nie jest inspirowany Kwestią Smaku. Jeśli możesz, podeślij mi link do KS :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)