czwartek, 23 grudnia 2010

Pierogowo - Wesołych Świąt !



Święta tuż tuż, wszyscy w biegu. Ja jeszcze ich nie czuję, a wigilia tuż, tuż. Piekę serniki, pierniczki.. i lepie pierogi. Kopiuję smak Lanckorońskiej resteuracyjki.Udało się ;) W przerwie sprzątania, zaglądam na bloga i jestem przerażona tak długim postowym milczeniem. Nie wiem gdzie mi tam czas ucieka..

Może już trochę późno, ale pokarzę Wam pierożki,

Życząc samych najwspanialszych chwil w czasie tych Świąt.
Świąt przepełnionych miłością i ciepłem. Świąt w gronie najbliższych i długiego spaceru!



Pierogi orikiszowe- angielskie i włoskie


Ciasto:
500g mąki orkiszowej
4 łyżki oleju ryżowego (można użyć zwykły rzepakowy)
ok. 120ml lodowatej wody
sól

Farsz I
200g zielonego groszku (można użyć konserwowego)
sól i pieprz

Farsz II
120g mozarelli
2 łyżki suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego czosnku i bazylii
odrobinka pieprzy cayenne
sól

Ciasto:
Z wymienionych składników zarobić energicznie, elastyczne ciasto.
Cienko wałkować, wycinać kółeczka, nałożyć małą łyżeczkę farszu i lepić pierożki.

Farsz I:
Groszek utłuc drewnianą kopyścią, dodać sól i wymieszać.

Farsz II:
Mozarelle drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Smacznego!
Praline

2 komentarze:

  1. pięknych Świąt..
    o zapachu pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierozki orkiszowe wspaniale!

    I ja zycze Ci wspanialych, radosnych swiat!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)