piątek, 28 lutego 2014

Ciasto orzechowe z gotowanych pomarańczy.

Najpyszniejsze i najzdrowsze ciasto o czekoladowym kolorze.
Czekolady w nim brak ;) Oszczędza nasze biodra i zęby.
Kto jeszcze go nie jadł, niech czym prędzej się poprawi!

Na bazie z gotowanych pomarańczy i mielonych orzechów laskowych. 
Sprawia wrażenie trudnego i pracochłonnego, a tak naprawdę zajmuje 15 minut. 
Wystarczy tylko noc przed pieczeniem ciasta ugotować pomarańcze.

Zapraszam!

Ciasto z gotowanych pomarańczy
przepis od Kasi
  • 1 duża lub 2 małe pomarańcze ( w sumie ok 380-400 g)
  • 6 jajek
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g mielonych orzechów laskowych (sprawdzą się też włoskie)
  • 250 g cukru
  • 50 g kakao
Polewa
  • 120 g czekolady (mlecznej)
  • 5 - 6 łyżek śmietanki 36%

Pomarańcze gotujemy przez 2 godziny (ze skórką), co jakiś czas dolewając wody, aby były zanurzone.. Ugotowane pomarańcze wstawiamy na noc do lodówki, aby całkowicie wystygły.

Następnego dnia.
 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomarańcze (razem ze skórkami) kroimy w ósemki i miksujemy na jednolitą pulpę. 
Jajka ubijamy z cukrem ok minuty, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. 
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22cm. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. 
Na ostatnie 15 minut ciasto przykrywamy folią aluminiową żeby nie spiekło się z wierzchu. 
Gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi z niego suchy ciasto jest gotowe. 
Wyjmujemy ciasto z formy, studzimy.

Połamaną czekoladę umieszczamy w misce w kąpieli wodnej i topimy.
Dodajemy śmietankę i mieszamy aż utworzy się jednolita masa. 
Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce ponieważ stwardnieje.

Podajemy przy najbliższej okazji :)
Smacznego! 



Dobrego weekendu!
Praline

2 komentarze:

  1. Brzmi fantastycznie:)Zastanawia mnie tykko to goowanie... o co wmnim chodzi...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas gotowania pomarańcze "nabierają masy". Po schłodzeniu są bardziej mięsiste i zwarte, przez co zmiksowane stanowią idealne uzupełnienie i zlepienie ciasta, które robi się gęste. Gdyby ich nie było otrzymalibyśmy prawdopodobnie orzechowo-kakaowy biszkopt :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)