czwartek, 19 września 2013

Kruche z migdałami i limonką.

Proste i szybkie. 
Niespodziewanie pyszne i uzależniające.
Bardzo kruche.

Lubię kruche. A Wy?

Do zrobienia w 15 minut, idealne jako spód do tarty z lekkim kremem.



Kruche ciasto z migdałami i limonką

na dużą, prostokątną blaszkę (do tarty wystarczy 1/2 porcji)
  • 100g mielonych migdałów
  • 400g mąki
  • 250g masła, pokrojonego w kostkę
  • skórka z 1 1/2 limonki*
  • 180g cukru
Wszystkie składniki szybko zagniatamy w kulę, odstawiamy do lodówki na ok godzinę.
Dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy nią ciasto.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu studzimy.
Podajemy z czarną herbatą.

Smacznego!


*Nie sugerujcie się kolorem limonki na zdjęciu. Moja była zerwana z przydomowego ogródka i tak właśnie wyglądała :)

Pozdrawiam!
Praline

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)