poniedziałek, 7 maja 2012

Sorbet brzoskwiniowy..

..czyli utylizacja zapasów w upalne dni.

Dawno nie było tu nic słodkiego, o czymś mrożonym nie wspominając ;) 
Zrobiło się gorąco, więc zamrażarki pracują na pełnych obrotach.
Uwielbiam lody. Szczególnie te kremowe. Mogę je jeść codziennie w hurtowych ilościach. 
W domu przygotowuję tylko sorbety, choć ostatnio Usagi zrobiła pyszne lody bez maszyny :)

Z domowymi nie ma zbyt wiele roboty, ale najlepiej zjeść je całe od razu. 
Do swojego sorbetu użyłam brzoskwiń z puszki, które zdały egzamin smakowy na 4+. 
 
Sorbet brzoskwiniowy, 3 składnikowy!
na ok. 800ml sorbetu
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie (jego też będziemy używać)
  • 1,5 szklanki mleka
  • ok. pół łyżeczki cynamonu (można go pominąć)
Sposób przygotowania w tym przypadku jest zadziwiająco prosty.

Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i razem z 1/2 szklanki syropu oraz mlekiem miksujemy (część robota jak do koktajlu) na gładką masę. Dodajemy cynamon. 

Przelewamy do litrowego pudełka i wstawiamy do zamrażalnika. Co 40 min mieszamy, alby nie porobiły się gródki. Tak przez około 5-6 godzin, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przed podaniem można lekko rozmrozić, aby sorbet łatwo się nakładał :)


Jest naprawdę bardzo dobry! Dla lepszego efektu wizualnego polecam zwieńczyć górę listkiem mięty :)

Udanego tygodnia Kochani!
Pozdrawiam, 
P.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy na cos orzezwiajacego. Przypomnial mi sie przepis na sorbet z mango,ktory zrobilam w ostatnie lato:)
    Przepiekne zdjecie.
    I wzajemnie, milego tygodnia, usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały!
    A jedzony w takich okolicznościach przyrody to naprawdę bajka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis. Muszę wypróbować.
    Piękne zdjęcie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe są takie sorbety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny sorbet w pięknych kubeczkach :)
    Uczta dla oka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładne, wiosenne zdjęcie! Chociaż myślę sobie, że po zjedzeniu takiego sorbetu w dniu dzisiejszym zamarzłabym już do szczętu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się napatrzeć na to zdjęcie, jest fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda przepięknie! ja na razie zajadam się wyłacznie sorbetami z brzoskwiń od grycana (wyczytałam, że kulka ma tylko 40 kcal!) , ale spróbuję też wg twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a co z tym mlekiem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się zastanawiałam, ale chyba miksujemy razem z brzoskwiniami i syropem... ;)

      Usuń
  10. Ok wszystko spoko, tylko gdzie tu sie uzywa te 1,5 szklanki mleka????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)