piątek, 4 maja 2012

Najlepsze, bo najprostsze!

Dziś lekko i szybko.
Prosto i najlepiej. 
Szpinak :)

Idealna propozycja na przekąskę w ciągu ciepłego dnia. 
Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami, szpinak jest bardzo uniwersalny i wszystko chętnie chłonie.
Dla tych, którzy wolą zjeść bardziej treściwie, polecam podać zielone warzywo na opieczonym pieczywie z dodatkiem ulubionego sera (jeden z najlepszych: brie).

na 2 porcje
  • 500g szpinaku (można użyć mrożonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła/oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów (mieszanka np. pistacje, nerkowce, włoskie)
Szpinak myjemy i osuszamy. W rondlu rozgrzewamy masło/oliwę, podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak. Podsmażamy i dusimy do zredukowania objętości liści ok 5-7minut, dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy. 
Przed podaniem posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło.

Nie wiem co się dzieje z blogerem, zdjęcia są jakieś wypłowiałe.

Pozdrawiam! 
P.

5 komentarzy:

  1. na moim komputerze zdjęcia są wręcz przeciwnie, nie wypłowiałe a intensywne przez co Twój dzisiejszy szpinak wygląda jak... sama nie wiem co, ale na pewno nie wypada tego mówić na głos ;)
    Co do dodatków - wolę z fetą albo ricottą, brie jest dla mnie zbyt "dziwny"
    Całuję, Mokra Od Deszczu M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie wcale nie jest wypłowiałe, a szpinak wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szpinak. młody, odpowiednio doprawiony.. pyszności.
    gdzie Ty, kochana, masz wypłowiałe zdjęcia, co? dajże spokój. pięknie wyszedł ten Twój aromatyczny szpinaczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie przepisy. Szpinak, pieczarki, szybkie marchewki. Z białym winkiem i bagietką komponują się wyborrrnie:)

    Ps u mnie zdjęcie prezentuje się bardzo dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak w tym wydaniu, z octem balsamicznym to dla mnie nowość. Przy kolejnej okazji muszę spróbować w ten sposób, bo ciekawa jestem strasznie jak szpinak się z octem skomponuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)