poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ananas+połędwiczka.

Świetnie do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają.
W towarzystwie chilii i miodu, z kropelką octu balsamicznego. 

Szybko, smacznie i przyjemnie! 
Propozycja na lekki i pyszny obiad w zabiegany dzień.

Grillowane polędwiczki wieprzowe z ananasem
na 4 porcje
  • ok 400g polędwicy wołowej
  • 1 świeży ananas (mały)
Polędwicę kroimy w plastry grubości ok 1cm.
Ananasa obieramy i kroimy w słupki o boku ok 1 cm (jak jeden długi szaszłyk).
Marynata
  • 2 łyżki miodu 
  • 1,5 małej papryczki chilli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ziarna czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka rozpuszczonego masła
Płynne składniki łączymy. Pieprz tłuczemy w moździerzu, papryczki drobno siekamy, bez nasionek (jeśli lubimy bardzo ostre dania, można je dodać). Mieszamy razem.

Do dużej miski wkładamy mięso i ananasa, zalewamy marynatą, delikatnie obtaczamy, aby wszędzie dotarła.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, pod przykryciem.

Rozgrzewamy patelnie grillową (lub normalny grill) i smażymy. 
  • Mięso ok 5-6 minut z każdej strony, aż będzie miękkie.
  • Ananasa ok 3-4 minut, aż się zarumieni. Można go uprzednio 'nadziać' na patyczki :)
Podajemy razem lub osobno. Świetnie smakuje z dodatkiem ulubionych orzechów.



Smacznego!
Pozdrawiam, 
Praline

Miłego tygodnia! :)

1 komentarz:

  1. Tak!
    Wołowina z mango, wieprzowina i ananas, drób i cytrusy...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)