Kiedy ten ozdobny już przekwitł, kwiaty czarnego w najlepszej formie.
Intensywnie pachną i pięknie wyglądają. Delikatne i malutkie.
Już niedługo ustąpią miejsca czarnym owocom, dlatego natychmiast należy ich poszukać i zrobić z nimi coś pysznego! :)
W zeszłym roku przygotowywałam syrop. Pyszny i praktyczny. Używam go do przygotowania np tej sałatki. Jeśli jeszcze ktoś ma obawy co do czarnego bzu, najwyższa pora, aby je rozwiać.
Dziś przedstawiam Wam kwiaty w cieście.
Niewyobrażalnie pyszna sezonowa alternatywa dla naleśników czy pancakes.
Idealne na śniadanie, lunch, lekki obiad..
Kwiaty czarnego bzu w cieście
na 3-4 porcje
- 15 baldachów czarnego bzu
- 180g przesianej mąki przennej
- 2 jajka
- 250ml mleka
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- olej/masło do smażenia (moja patelnia potrzebuje tylko odrobinkę na początku smażenia)
Do podania:
- cukier puder
- śmietana
- truskawki
- syrop z czarnego bzu
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
W misce dokładnie łączymy jajka z połową mleka, solą i cukrem.
Powoli dosypujemy mąkę na przemian dolewając resztę mleka.
Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy masło. Każdy baldach, trzymając za ogonek (odcinamy go dopiero na patelni) dokładnie maczamy w cieście i smażymy ok 3-4 minuty z każdej strony.
Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Ja wybrałam pyszne truskawki, obowiązkowy cukier puder na zmianę z syropem z czarnego bzu oraz kleks śmietany :)
Smacznego!
Pozdrawiam!
ps.
Dawno mnie tu nie było.
Dzień za dniem raz ucieka, a raz idzie spacerkiem. Co ciekawego u Was?
Praline
Pralinko, ja czekam na Boże Ciało, wtedy nazbieram bzu i będę smażyć i robić sok:) Już nie mogę się doczekać...! Uścisków moc Ci posyłam!
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam zatapiać tychże urokliwych baldachów w cieście,ale słyszałam o tym wiele dobrego i to przecież taki retro smak,jak lubię;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
m.
Czarny bez? no nie wiem, nie wiem, ale smażone kwiaty cukinii owszem, dziś na kuchni.tv widziałam nadziewane i powiem Ci że nabrałam ochoty, a na ogródku już są!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam C: