Dziś mam dla Was bardzo słodką i delikatną propozycję.
Tort bezowy!
Nie jest on taki trudny jak mogłoby się wydawać.
Zachwyci każde podniebienie!
Ze względu na dużą ilość jajek użytych w przepisie, tort idealnie wkomponowuje się menu zbliżających się świąt wielkanocnych.
Beza to pożeraczka białek. Ta zjada 8 sztuk.
Co zatem z żółtkami?
Żeby nie kusiły mnie w lodówce, przygotowałam z nich ajerkoniak, który wykorzystałam w masie. Możecie oczywiście użyć gotowego, a z żółtek zrobić zapasy kruchego ciasta lub creme brulee :)
Kajmakowo-ajerkoniakowy tort bezowy
Blaty bezowe
na 4 duże blaty
- 8 białek
- spora szczypta soli
- 400 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na każdej rysujemy po dwa okręgi o średnicy 20 cm.
W dużej metalowej misce ubijamy białka na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier (łyżka po łyżce) i cały czas
ubijamy.
Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny, łączymy.
Masę równomiernie wykładamy na przygotowane blaszki (powstaną 4 okrągłe blaty
bezowe).
Pieczemy z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w
temperaturze 120ºC.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc).
- 250g mascarpone
- 250g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wciąż miksując łączymy z masą.
Masa ajerkoniakowa
- 500ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 200ml ajerkoniaku (można użyć gotowego), domowy przygotowujemy dzień wcześniej*
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Do sztywnej śmietany powoli wlewamy ajerkoniak, cały czas miksując na średnich obrotach.
Wciąż miksując łączymy z masą żelatynę.
*Domowy ajerkoniak
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250ml spirytusu
- 230g cukru pudru
- 8 żółtek
Tak przygotowaną masę zdejmujemy znad garnka i delikatnie łączymy z mlekiem.
Następnie bardzo powoli, cienką strużką wlewamy alkohol wprost pod mieszadła miksera.
Na tym etapie należy bardzo uważać, aby nasz ajerkoniak się nie zważył.
Gotowy likier schładzamy w lodówce min 3h.
Przechowujemy w lodówce.
Dodatkowo
- 70-100g dżemu jagodowego/jeżynowego
Na paterze układamy pierwszy blat bezowy.
Wykładamy 1/2
ilości masy ajerkoniakowej, wyrównujemy.
Przykrywamy kolejnym blatem i ten smarujemy dżemem.
Wykładamy masę kajmakową, wyrównujemy, przykrywamy kolejnym blatem bezowym.
Wykładamy resztę masy ajerkoniakowej. Kładziemy na wierzch ostatni blat.
Przechowujemy w lodówce.
Tort najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed
podaniem.
Blaty bezowe możemy
przygotować dzień wcześniej.
Torty bezowe zachwycają mnie tym, że wyglądają tak niedoskonale, a zawsze tak cudownie smakują! :)
OdpowiedzUsuńWyzwanie osiągnięte. Była próba generalna i za drugim razem już tak się nie rozjechał ale natrząsłem się spodniami że hej :) Robiłem na Advokacie i dżemie malinowym (pińczowski). Kompozycja mnie przypasiła. Jak macie krechę u teściów idziecie z tym koksem i reszta jest milczeniem ;)
OdpowiedzUsuńJeśli teściowa zadowolona... :)
UsuńHmmm, tym bardziej trzeba polecieć bo taki przepis to skarb :) Zadowolona teściowa vel teść i dobre pogaduchy to już dwa skarby :)
Usuń