Lubię ten czas, kiedy spontaniczność sprawia, że na ustach pojawia się niespodziewany uśmiech.
Kiedy radością można się dzielić, a czas staje w miejscu.
Zupełnie przypadkiem.
Wieniec przyczynił się do tego stanu.
Wieniec cynamonowy
żródło klik
Mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodajemy ostudzone masło z mlekiem, wodę i jajko.
Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .
W osobnej miseczce mieszamy cukier i cynamon.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Smarujemy ostudzonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając u góry margines ok 8 cm.
Następnie zwijamy powstałe dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu).
Oba końce łączymy, a z ciasta formujemy wieniec.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 27-30 minut.
Przygotowujemy lukier.
Sok z cytryny łączymy z cukrem mikserem, aż uzyskamy gładką masę.
Wieniec po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie polewamy cytrynowym lukrem.
Smacznego!
Praline
Kiedy radością można się dzielić, a czas staje w miejscu.
Zupełnie przypadkiem.
Wieniec przyczynił się do tego stanu.
Wieniec cynamonowy
żródło klik
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 170 g masła
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
- cukier do posypania
- 3 łyżki soku z cytryny
- 120g- 150g cukry pudru
Mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodajemy ostudzone masło z mlekiem, wodę i jajko.
Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .
W osobnej miseczce mieszamy cukier i cynamon.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Smarujemy ostudzonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając u góry margines ok 8 cm.
Następnie zwijamy powstałe dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu).
Oba końce łączymy, a z ciasta formujemy wieniec.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 27-30 minut.
Przygotowujemy lukier.
Sok z cytryny łączymy z cukrem mikserem, aż uzyskamy gładką masę.
Wieniec po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie polewamy cytrynowym lukrem.
Smacznego!
Praline
Cynamon zawsze i wszędzie... A wieniec i pyszny z pewnością, to i pięknie się prezentuje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚliczny! I na pewno pyszny;)
OdpowiedzUsuń